mandag 4. januar 2010

Automatisk oversettelse mellom bokmål og nynorsk

Det kommer stadig nye tjenester på nettet. Noe av det siste er Apertium, et oversetterprogram mellom bokmål og nynorsk som er laget av masterstudent Kevin Unhammer (UiB) og språkforsker Trond Trosterud (UiT) - her kan du lese mer om det. (Tips via Kirsles på Twitter.) Nå har Google tatt programmet i bruk i sin tjeneste , og det kan brukes gratis. Det er også positivt at programmet har fri og åpen kildekode. I samme tjeneste kan en også oversette mellom en del andre språk.

Du kan f eks oversette en nettside fra bokmål til nynorsk - her kan du se denne bloggen oversatt til nynorsk. Som det framkommer i eksempelet er ikke programmet perfekt, så en norsklærer kan nok fortsatt finne feil i elevenes nynorskstiler .... Flere slike programmer finnes også, f eks betalingsprogrammet NyNo som mange elever nok har brukt en stund allerede. Med slike programmer må en kanskje tenke annerledes når det gjelder sidemålsundervisning, og annen språkundervisning ....?

Har også blitt tipsa om Arne Olav Nygards mer utførlig blogginnlegg om samme emne - verdt å lese. Les også NRKs artikkel om samme program.

8 kommentarer:

 1. Bra at du formidler videre! Spennende hvilke konsekvenser dette får (les:bør få)for undervisningen.

  SvarSlett
 2. Eg synst faktisk at den nynorske omsetjinga av denne sida var ganske elendig - men ikkje heilt ulikt standarden som bokmålsfolk-som-ikkje-likar-nynorsk til vanlig presterar.

  SvarSlett
 3. "Nå har Google tatt programmet i bruk i sin tjeneste"

  hvor står det det? De pleier jo ikke akkurat være direkte involvert i summer of code-prosjektene de støtter.

  SvarSlett
 4. Beklager, jeg uttrykte meg nok upresist. Google har betalt lønna til studenten som utarbeida oversettingsprogrammet mellom bokmål og nynorsk. Det er ikke en del av f eks Google Translate.

  SvarSlett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

  SvarSlett
 7. Marie camille robbestad araujo26. september 2012 kl. 15:17

  dette er så dumt , jeg kan ikke gjøre oppgaven min hva skal jeg gjøre ????? vis være exsistert oversette fra bokmål til nynorsk æshhhh

  SvarSlett
  Svar
  1. Du burde ha en norsk - nynorsk ordbok.

   Slett